administratie-kantine restaurant-sportschool sauna

Administratie kantine restaurant sportschool sauna.

Excel rekenmodel 002-2021 administratie kantine restaurant sportschool sauna.

Met het rekenmodel administratie kantine restaurant sportschool sauna. kan voor een kleine kantine/restaurantje van een sportschool, sauna of een voetbalclub, zelfs met een geringe kennis van Ms Excel op een simpele manier de administratie worden bijgehouden. De ontwikkeling van dit rekenmodel kwam tot stand door onderstaande mail.

Ik ontving onderstaande mail:
Hallo Trika,
Ik heb op je site gekeken en daar word ik blij van. Ben net een eigen bedrijf begonnen en heb absoluut geen kaas gegeten van Excel. Ik verkoop maaltijden, drankjes en allerlei lunchen voor gasten van een sportschool/sauna. Ik ben op zoek naar het volgende:
Ik wil mijn gasten aanbieden een vooruitbetaling te doen, bijvoorbeeld 20 euro maar dat is flexibel. Van dat krediet kunnen ze dan eten en drinken bestellen zonder steeds apart te hoeven afrekenen. In de sheet die ik zoek moet dus eenvoudig aan te geven zijn wat en hoeveel ze hebben afgenomen en hoe dit hun tegoed beïnvloedt. Liefst met een voor mij duidelijke waarschuwing als hun krediet (bijna) op is.
De producten zou ik graag met een code in willen voeren zodat niet het hele aanbod er op hoeft en het lekker snel kan. Aan de code moet dan de naam van het product gekoppeld zijn en de prijs. Ik wil zelf producten en codes kunnen toevoegen want mijn menukaart veranderd nogal eens.
Het zou mooi zijn als er per gast een apart scherm is. Met bovenaan gegevens als naam en klantnummer.
Ik weet niet hoe ik zo’n vooruitbetaling als omzet in moet boeken. Dit is meer een belastingtechnische vraag maar misschien kan jij er ook wat mee.
Als je het ziet zitten stuur ik je meer gegevens of misschien kan je vast een voorbeeldje maken.
Met vriendelijke groet,

Ik ging hiermee aan de slag en ontwikkelde onderstaand rekenmodel.

 bestaande uit de tabbladen:

  • Hoofdbestand.
  • Maaltijden.
  • Klantenbestand.
  • Verkoopformulier.
  • Vaste klanten formulier.

rekenmodel sportkantine

Het tabblad Hoofdbestand voor alle boekingen. Het tabblad maaltijden (wordt veranderd in menukaart) Klanten bestand. en 2 formulieren voor de papieren administratie. De menukaart en het klantenbestand zijn gekoppeld aan het hoofdbestand.

hoofdbestandsportkan1

Door de datum in te vullen worden in verborgen kolommen de week en maandnummers uitgerekend. Bij het klant ID wordt het klantnummer ingevuld. Je kan dan een vooruitbetaling inboeken en een maaltijd id invoeren. Op de klantenlijst vindt je het tegoed en het restant bedrag terug. Door bij het klant id code 10 in te vullen kun je een contante boeking verrichten van personen die niet over een klanten kaart beschikken.

Omdat op de werkplek geen PC staat is gekozen voor een papieren administratie. d.w.z. Iedere dag worden een 2 tal formulieren gebruikt die met de pen worden ingevuld. In ene verloren kwartier worden de papieren administratie in de PC verwerkt.

klantformulier:

klantform

 het verkoopformulier.

Alle verkopen worden gestaffeld in de kolom aantallen en later op de PC verwerkt

verkoopform

klantenbestand:

Door op het hoofdbestand het klantennummer in te vullen worden alle boekingen van de klant op deze lijst af en bijgeboekt. U vindt hier de kolom aanbetaling- gebruik en restbedrag.

klantbestand

 Het hoofddocument: verder uitgelegd

Het hoofddocument heb ik ontwikkeld als een tabel (database) dmv het ingebouwde filter kun je van alles uitfilteren In de kop van het document heb ik een aantal standaard berekeningen gemaakt. We willen een overzicht per klant, wat is de omzet per week en wat is de omzet per maand (btw verplichtingen) Dit alles moet simpel zijn en overzichtelijk.

klant filter:

klantfilter

Met het filter in de kolomkop klant id hebben we alle boekingen van klant 102 uitgefilterd. In het vakje hebben we het klantnummer ingevoerd. U ziet naam en 06 nummer wordt opgezocht en direct daar onder vindt U het financiële gedeelte van deze klant.

tip: gebruik het ingebouwde filter om eens te kijken wat een bepaald gerecht per maand heeft gedaan.

In verborgen regels aan de onderzijde van het rekenmodel worden alle gegevens per week en maand uitgesplitst. Aan de bovenzijde van het rekenmodel kunt U de cijfers per week of maand opvragen

maand3

 Update:

op aanvraag werd bovenstaand model aangepast voor gebruik in een kleine sportkantine. 

sportkantine

 De menukaart is een prijslijst geworden van alle artikelen die in de sportkantine worden verkocht. Er is geen kassa aanwezig waar alles wordt geregistreerd. De mensen achter de bar gebruiken het verkoopformulier: achter het artikel worden de verkocht aantallen gestaffeld.

verkoopformulier

In een verloren kwartiertje pakt men de laptop en werkt men het verkoopbestand bij. Boven in het rekenmodel kan de omzet per maand / week en dag worden opgevraagd.

Door het opvragen van de dagomzet kan ook iedere keer de kas worden gecontroleerd.

sportkantine
klik op de afbeelding voor een vergrote weergave

 Dit is een voorbeeld van Maatwerk.  kosten zijn 59.50 euro Meer info via de contact pagina.

x