Automatisering: macro opnemen en afspelen.

 

 

Automatisering: macro opnemen en afspelen.

Soms wil je tijd uitsparen door een handeling die vaker terugkomt te automatiseren. Ms Excel heeft daar een prachtig antwoord op: Automatisering: macro opnemen en afspelen. In onderstaand voorbeeld zie je een recept, wat na gebruik wordt opgeslagen als pdf bestandje in de archief map. Waarna het bestand voor een volgend gebruik weer wordt leeggemaakt. Werden eerste de gele cellen handmatig geselecteerd en leeggemaakt, dat doen we nu met een knopje:

macro maken1
recept verwerking voor Petfoo

Om een macro te kunnen opnemen gaat U naar het tabblad Ontwikkelaars in het lint van Excel. Om een macro op te nemen klikt U op de knop Macro opnemen. Zodra U op deze knop heeft geklikt krijgt U een invulscherm (zie volgend plaatje)

macro2

Maar eerst krijgt U onderstaand scherm te zien. U kunt hier de macro een maan geven en bij sneltoets Geeft U een letter op Excel geeft dan een toetsenbord commando op waarmee je de macro kunt uitvoeren. Als de combinatie van de gekozen letter al bezet is geeft Excel er nog de toets van het toetsen bord bij.  Bij U geeft op Control K   CtrlK  Excel maakt er  CtrlShftK van. Onder aan in het grote vak kunt U nog een omschrijving opgeven. Zodra U op de OKÉ knop klikt gaat de macro recorder lopen.

macro3jpg

Zodra de recorder loopt, selecteer je alle gele cellen die leeg moeten, waarna je op de delete knop klikt. Nu zijn alle gele cellen leeg en klik je op de knop macro stoppen. Ter controle worden in het blad wat gegevens vermeld en met het opgegeven toetsenbord commando controleren we of de macro correct werkt.

macro4Nu willen we een knopje op de pagina zetten waarmee we de macro uitvoeren. Ga naar invoegen en klik bij besturingselementen op het knopje uiterst rechts. Het knopje kunt U links naast het formulier plaatsten.

macro5

Bij tekst bewerken kunt U een tekst op de knop plaatsten, helemaal onderaan kunt U de knop no opmaken met bv een kleurtje. Als U op Macro toewijzen klikt, krijgt U een overzicht van alle door U gemaakte Macro’s, klik op de juiste en sla U werk op. U heeft nu een formulier wat U met behulp van een knopje kunt leegmaken. Heeft u bv een factuur die U steeds leeg moet maken dan weet U nu hoe je dit kunt automatiseren. Succes

macro6———————————————————————————————————————————–

Meer info via de contact pagina.