celbescherming

 

cel bescherming en werkblad beveiliging.

Van het hieronder staande rekenmodel mogen alleen de gele cellen worden ingevuld. Alle bruine cellen zijn voorzien van formules.  Om te voorkomen dat gebruikers deze formules beschadigen of weg halen gaan we de cellen voorzien van celbescherming en deze werkt alleen in combinatie met blad beveiliging. Als je de cel bescherming en de werkblad beveiliging gebruikt kun je prachtige formulieren maken die een ander niet kan beschadigen.

beveiliging 1

 celbescherming:

In het onderstaande voorbeeld rechts klik je met je muis op het 3 hoekje boven de 1 van het rijnummer en naast de A van de kolomletter. Je ziet nu dat van het hele werkblad alle cellen oplichten en dof van kleur worden.

heleblad

celbescherming2

Als je werkblad er nu zo uitziet als hierboven rechtsklik je in je werkblad en je ziet dan onderstaand keuzescherm te voorschijn komen. Klik op cel eigenschappen.

celbescherming3

 

Celbescherming op alles.

Je krijgt nu onderstaand keuzescherm. De beiden blokjes geblokkeerd en verborgen (formules niet zichtbaar) moeten beiden aangevinkt zijn.

blokkenverberg

Als je er nu een paswoord op zou zetten kun je geen enkele cel meer bewerken. Dit is ideaal als je bv een tabblad hebt met alleen berekeningen waar niemand aan mag zitten.

In mijn gesorteerde administratie van kas- en bankboek elders op deze website komt bv een tabblad voor met alleen eindberekeningen van journaal posten:

journaalonder

hier mag op geen enkele voorwaarden iets worden veranderd. Ik heb hier dan ook volledige celbescherming met paswoord opgezet. maar dit terzijde.

Vrij te gebruiken cellen selecteren en vrij geven:

Je kunt nu de gele cellen selecteren groepje voor groepje of met vasthouden van de rechtermuisknop alle gele groepjes selecteren, rechtsklik met je muis en haal de vinkjes weg.  Hiermee heb je de blokkering van de gele cellen weggehaald.

celbescherming4

Er is nu een onderscheid tussen vrije cellen (gele) en geblokkeerde cellen (bruine). Om deze instellingen vast te zetten moet je nu het werkblad gaan beveiligen.

Ga naar het menu Controleren en klik op blad beveiligen.

beveiliging 1

Als je op het icoon blad beveiligen klikt krijg je onderstaand keuzescherm. Je kunt hier aan geven wat de gebruiker mag. bv alleen onvergrendelde selecteren maar misschien wilt U ook toestaan om het filter te gebruiken. U klikt aan wat mag en plaats een paswoord in de bovenste regel. U kunt er ook voor kiezen om direct een enter te geven en geen paswoord er in te plaatsen. Bij het laatste kan iedereen het bestand openen, dus deze optie gebruik ik alleen bij eigen gebruik

beveiliging 2

Wilt U de celbescherming opheffen klik op beveiliging blad opheffen en vul Uw paswoord in

beveiliging 3

deze boodschap krijg je bij blad bescherming als je in een cel klikt waar niet in mag worden gewerkt.

celbescherming5Met cel bescherming en werkmap beveiliging maakt U de mooiste formulieren zonder dat een ander ze kan beschadigen.

Succes verzekerd

 

x