doe het zelf Kalender maken

Doe het zelf kalender maken.

Als je deze pagina met alle schermvoorbeelden hebt door genomen kun je zelf de mooiste kalender met Ms Excel maken.

Om zelf een kalender te maken moet je iets weten over:

  • werken met datums,
  • cel eigenschappen van datum cellen.
  • Je wilt 1 malig een leuke kalender maken en die jaren gebruiken, hoe houdt je rekening met een schrikkeljaar.
  • Je wilt de weekeinde automatisch een ander kleurtje geven? Dan moet je ook iets weten van voorwaardelijke opmaak. en de cel eigenschappen aan gepast op mmm.jjjj
  • Wil je de kalender ook vullen met verjaardagen of speciale gebeurtenissen dan zou je de functie verticaal zoeken moeten kennen.
  • ZIE OOK MIJN WEBPAGINA  jaarkalender zelf maken.

Op deze pagina zal ik het allemaal proberen duidelijk te maken. Als je deze pagina hebt doorgenomen ben je in staat de mooiste kalender te maken die je maar wilt. We gaan eerst 1 maand maken hier zetten we alle optie in die we willen hebben, vervolgens gaan we die ene maand kopieren en de datums aan elkaar koppelen. Als U mee wil doen, open dan een leeg Excel blad en volg onderstaande uitleg. Waarschijnlijk simpel voor de Excel kenner, maar als je voor de eerste keer serieus iets in excel gaat maken kun je de door mij gebruikte technieken ook voor andere opzetjes gebruiken.

Hieronder vindt U een kalender opmaak. In de tekening eronder zijn de formules zichtbaar. De enige cel die ingevuld wordt is de gele cel. In cel B4 is de startdatum geplaatst. (in de formule weergave toont excel altijd het serienummer van de datum. Iedere volgende datum is een optelling. De bovenste rij geeft de datum van de onderste rij weer. Door de cel eigenschappen in te stellen laten we in deze cel straks alleen maar de naam van de dag zien.

het zelfde scherm als hierboven maar nu met de formules:

Bij cel eigenschappen gaat U naar aangepast: U voert in het type vakje dddd in U krijgt nu zaterdag te zien Wilt U de naam afkorten gebruik dan ddd dan krijgt U zat te zien

 1e 2 regels:In cel B2 staat nu vrijdag. 2e 2 regels: selecteer met de muis vrijdag tot en met 7 januari. Gebruik het toetsenbord commando. Control R (Kopiëren naar rechts) 3e 2 regels de namen van de dagen zijn doorgevoerd en de cel eigenschappen aan gepast op mmm.jjjj

We willen natuurlijk een nette indeling van de week. We beginnen op maandag en eindigen op zondag. De eerste maandag in de week waarop 1 januari begint is 28 december 2009 we vullen in cel B4 28-12-2009 in. De kalender loopt nu van maandag tot en met zondag. Vervolgens selecteren we met de muis Cel B2 t/m Cel H4. En geef het toetsenbord commando Control C. Als je het goed hebt gedaan zie je nu een dat je de cel eigenschappen aan gepast op mmm.jjjj selectie een bewegend kader heeft gekregen. Ga nu met je muis 3 regels onder 1 januari staan en geeft het toetsenbord commando Control V. Als je het goed hebt gedaan heb je nu de 2e week staan. Herhaal het Control V toetsenbord commando nog 3 maal. Als je het goed hebt gedaan heb je het onderstaande voorbeeld op je scherm staan.

In het bovenstaande voorbeeld heb ik alleen het gele vakje In Cel B4 geel gelaten. Dat is nl de enige cel in je jaar kalender waar je een datum moet invullen. De formule die je op 2e, 3e, 4e en 5e maandag moet aanpassen. Plaats een = op de maandag en klik in op de datum van zondag en plaats +1. Als je het goed hebt gedaan heb je exact hetzelfde op je scherm staan als hierboven. .
Welke toetsenbord commando’s hebben we inmiddels gebruikt. Ik plaats ze hier onder elkaar want die zul je steeds opnieuw nodig hebben. En later zul je ze makkelijker en sneller vinden werken dan te selecteren met de muis. Selecteer een rij naar rechts Control R.(rechts) Zo kunt U ook een rij naar beneden Control D(down) Selecteer een cel of een aantal cellen ControL C (kopie) Control V (verplaats). Als je ze niet meer weet lees dan even terug want het gaat je echt heel veel werk schelen als je ze kent.
Lesje opmaken met kleuren:  
De rijen met dagen en datums gaan we met de hand inkleuren. Dat doen we later. Ik wil eerst de dagen van de lopende maand van een kleurtje voorzien dit doen we met de voorwaardelijke opmaak. Hiervoor heb ik een formule nodig. Ik heb gekozen de opmaak te koppelen aan het maandnummer. De formule staat in het onderste schema. De regels kunnen we later verbergen en kolom N vouwen we later dicht.

Download nu het bovenstaande Excel bestandje  kalender maken  en volg onderstaande aanwijzingen. Selecteer Cel B6 vervolgens opent U het Excel menu voorwaardelijke opmaak. en ga naar nieuwe regel en vervolgens naar formule gebruiken om te bepalen welke cellen worden opgemaakt en bekijk onderstaand schermafdruk.

klik in het vakje waarde opmaken geef een = en klik in cel B5 geef nog een = en klik in vak N2. Er staat nu $B$5-$N$2 De dollartekens staan voor absolute cel verwijzingen. dwz N2 is een vaste cel hier moeten de $$ tekens blijven staan anders wordt naar cellen verwezen waar niets in staat. Omdat we deze opmaak willen kopiëren naar alle andere cellen moeten we het een en ander gaan aanpassen: Dat doen we in het menu voorwaardelijke opmaak regels beheren. dmv voorwaardelijke opmaak kun je niet alleen kleurtjes opgeven maar ook lettertype, letterstijl, letterformaat, een lijntje of kader om de cel je vindt het allemaal onder de knop opmaak

Om de opmaakformule naar beneden te kopiëren zoals hij hierboven staat zul je formule in dit blad moeten aanpassen immer bij B5 staat geen $ na het kopiëren zal er B6 staan. we willen deze opmaak hebben in de cellen B6 t/m H7 de $ tekens worden er automatisch bijgezet en zul je ook aan moeten passen. Als je de vhele rij nu een kleur hebt opgemaakt Gebruik het toetsen bord commando Control C en Control V om de opmaak naar de andere plaatsen te kopiëren. Het geheel zal je nog moeten aanpassen. Daar voor selecteer je steeds de 2rijen van maandag tot zondag open dan opmaakregels beheren. De juiste instellingen vindt je hieronder.

Als je dit allemaal hebt gedaan krijg je onderstaand resultaat:
In bovenstaand schermafdruk zie je dat de voorwaardelijke opmaak is gelukt. Nu moet je nog de rijen waar de maandnummers in staan verbergen daarvoor klik je met je muis in de kantlijn op het regelnummer in mijn voorbeeld heb ik reeds regel 11 verborgen. Hoe:  rechtsklik  met je muis op het regelnummer in kantlijn en daarna selecteer je verbergen. dat doe je met al de regels die je niet wilt zien. Je kalender begin nu al wat vorm te krijgen:
 
 Het resultaat na het verbergen van de regels met maand nummers alleen de dagen kloppen niet meer. Hieronder heb ik het hersteld
 Hier heb ik de koppen ook even een kleurtje gegeven. En de begindatum weer op 28-12-2009 gezet ipv 2010 nu klopt de start op maandag weer
download het RAR bestand(ingepakt) kalendermaken5 bestand daarna gaan we verder met vullen van de kalender.
Gebeurtenissen en verjaardagen toevoegen. Hiervoor gebruiken we de functie verticaal zoeken. Simpel gezegd Verticaal zoeken, zoek dmv een nummer iets op in een ander bestand. We plaatsen het nummer tussen de dag en de datum. De gebeurtenis komt op de plaats waar nu de dag staat. Hiervoor moeten we de cellen waar nu de maandag, dinsdag, woensdag ev staan aanpassen. De formule die er nu staat verwijst naar de datum cel. In mensentaal: Als er niets onder mij staat moet je de datum van 2 cellen onder mij opgeven. Daar komt nu bij anders moet je de tekst opzoeken die bij onderstaand nummer hoort. In Excel taal: =ALS(B3=””;B4;(VERT.ZOEKEN(B3;gebeurtenissen.!B3:D27;2;ONWAAR))) Dit lijkt moeilijk voor een buitenstaander maar het valt reuze mee dmv onderstaand schermpje wordt je door Excel geholpen.
In het voorbeeld heb ik 25 regels aan gebeurtenissen aangemaakt: B3-D27 heb je er meer nodig is het verstandig dit nu aan te passen. Je maakt het bestandje daar groter en dan wordt het bv B3- D127 dan kun je 100 meer gebeurtenissen in je kalender plaatsen.
Als je het laatste bestand hebt gedownload vul dan voor jezelf een aantal gebeurtenissen in op het bijsloten tabblad.
Zoekwaarde: De cel waar het nummer instaat wat opgezocht moet worden
Tabelmatrix: Daarvoor ga je naar het blad gebeurtenissen en selecteer je het hele bestand wat daar staat.
Kolomindex getal: In dit geval de 2e kolom dus waar de gebeurtenissen in staan
Benaderen: Onwaar

Je ziet boven in de balk de formule die hoeven we maar 1 x te maken en kunnen we dan verder kopiëren.
alleen moeten we dmv $$ de celadressen bladgebeurtenissen vastleggen. De formules wordt dan:
=ALS(B3=””;B4;(VERT.ZOEKEN(B3;gebeurtenissen.!$B$3:$D$27;2;ONWAAR)))
. We willen als er een andere tekst in staat dan de naam van de dag ook een ander kleurtje in de betreffende cel. Dat doen we weer met voorwaardelijke opmaak en gaan we eerst doen. Dan hoeven we maar 1x kopiëren.

 

Voorwaardelijke opmaak heb ik eerder behandeld, dus geef ik hier alle instellingen nogmaals weer. Kijk ook even hoe ik de functie verticaal zoeken heb aangepast. Verberg alleen nog even kolom N met het geel blokje. Dit mag niet weggehaald worden ivm de opmaak van de cellen onder de datum.
Rest ons nu alleen nog de bladen febr. t/m dec. te maken.

Rechtsklik op het tabblad januari. Selecteer de regel verplaatsen kopiëren. In het vervolg scherm plaats U een kruisje bij kopiëren. Een volgend blad wordt bij gezet. Dit doet totdat U 12 tabbladen heeft. Vervolgens rechts klikt U op ieder tabblad en wijzigt U de naam. U hoeft nu alleen nog maar de bladen aan elkaar te koppelen. Blad februari ga op de eerste datum staan (het gele celletje) plaats een = en klik op het blad van de vorig maand klik op de laatste datum van de maand plaats dan een + en een 1.

je alle tabbladen hebt toegevoegd en de namen op de tabjes hebt aangepast zou je bestand er ongeveer zo uit moeten zien:

Iedere bladzijde van je kalender begint met maandag, we moeten dus nog iets verzinnen om de juiste datum op de juiste plaats te krijgen. Je kunt excel de eerste zondag van de maand uit laten rekenen en daar 6 dagen van af kunnen trekken. Dat zou voor dit jaar wel werken, alleen begint niet ieder  jaar op dezelfde dag. En we willen de kalender niet ieder jaar opnieuw hoeven te maken.Op het tabblad gebeurtenissen heb ik een lijstje gemaakt van 1 januari 2011 tot 1 december 2011.
Dit lijstje zul je ieder jaar opnieuw moeten verversen. Om dit lijstje ieder jaar te verversen type je alleen 1-1-2012 in en met de functie reeks pas je het hele staatje aan.

Deze moet je ieder jaar aanpassen.
.
Lees dit eerst even door voor je hiermee aan de slag gaat, we willen dit nl zoveel mogelijk in 1x in alle bladen invoeren door de bladen te groeperen.
Onder ieder kalender komt de berekening te staan. In het voorbeeld hieronder zie dat maart wordt gevonden in het bestand gebeurtenissen  6-mrt-11 is de uitkomst van de formule, de formule zie je hier onder:

 

klik op het plaatje voor een vergrote weergave

  Invoeren van de formule: Klik op tabje januari houdt de Contr toets vast en klik vervolgens op alle maand tabbladen, alle tabjes heb nu een lichte kleur een teken dat je alle maanden in een groepje gezet
Je kunt nu alle gegevens van hierboven overnemen. De formule kun je kopiëren. In kolom G58 type je
=E58-6. Bijna klaar: je moet nu alleen nog de maanden in D58 per blad koppelen aan het bestandje gebeurtenissen. Maart is G6 April maak je van 6 een 7 Mei maak je van 6 een 8 enz. December is overbodig.

Nu koppel je de eerste maandag van ieder blad aan de datum van cel G58 van de vorige maand en je kalender wordt automatisch ingevuld. Rest nog de regels 57 en 58 te verbergen en de gele blokjes op ieder blad dezelfde kleur te geven als de achtergrondkleur van je kalender.

Je kalender is nu klaar je kunt alleen nog wat leuke foto’s op het bovenste deel plaatsen.

  • Download hier:  eind-resultaat-kalendermaken
  • Kijkt U ook eens op de pagina: Datum van maandag week 1 berekenen. Hier vindt U een uitleg met schermvoorbeelden om een automatische basis te maken voor een agenda, planner of vergaderschema. Met behulp van verticaal zoeken van het weeknummer worden de datums van iedere maandag uitgerekend. Door een automatisch keuzelijstje wat je maar 1x hoeft te maken kun je altijd 3 jaar voor- of achteruit kijken.
x