Tabellen

Tabellen.

Database maken met Excel 2007

Met Excel 2007 heeft U een elektronisch rekenblad met weer veel meer ongekende mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is het maken van Tabellen (database) in Excel. Via onderstaande uitleg zal ik proberen U wegwijs te maken. Als U nog met oudere versie van Excel werkt kunt U de uitleg onder aan deze pagina bekijken (Harry’s Pets shop). Als U in het bezit ben van Excel 2007 kunt U dat op de achtergrond het beste opstarten.

Het onderdeel tabellen maken vindt U onder het menu invoegen: Als U het reeds door U gemaakte bestand wil omzetten naar een tabel: Selecteer Uw gehele bestand en klik op het Icoon Tabel (2e van links op het plaatje) . Wilt U vanaf het begin een tabel maken volg dan de aanwijzingen hieronder. Als U wilt experimenteren met een bestaand rekenmodel, maak dan altijd een kopie van Uw  werk waarmee U gaat experimenteren dan heeft U altijd nog het originele rekenmodel.

In bovenstaand voorbeeld heb ik in regel 2 een aantal omschrijvingen geplaatst die de kop van de tabel gaan worden. Op het plaatje hieronder heb ik de cellen B2 t/m G8 geselecteerd en op het icoon tabel geklikt.

tip: 2 regels in 1 cel: type bv boekings druk de Alt toets in en geef een enter voor dan nummer in en geef weer een enter.

In het keuzevakje tabel maken wordt het complete adres van de tabel weer gegeven. Ik moet alleen nog even aangeven dat de tabel kopteksten bevat. B2 t/m G2. Als ik vervolgens klik op OK dan krijg het onderstaande schermvoorbeeld te zien.

automatisch wordt het geselecteerde deel opgemaakt. Uiteraard kunt U dat nog aan passen. Tevens zie je dat er een filter in de bovenste rij is verschenen. Maar het wordt nog veel interessanter: Als je formules gaat invullen kun je deze nl automatisch in de gehele kolom van de tabel door laten voeren:

In het schermvoorbeeld hieronder heb ik in cel B3 het nummer 2100 ingevoerd en in cel B4 heb ik geplaatst:
=B3+1 je hebt nu een automatische nummering. Je kunt ook heel makkelijk een kolom toevoegen. De tabel neemt alles automatisch mee. Na de kolom datum heb ik een kolom aantal toegevoegd en in het tabelletje 2 artikelen geboekt.

Let nog even op het bovenstaande menu hulpmiddelen voor tabellen zie je niet meer:

Het bestandje in de formule weergave:

In kolom B wil ik alleen een boekingsnummer hebben als er een datum is ingevuld: als C4 leeg= “” dan ; moet hij leeg “” blijven ander moet hij bij B3+1 geven. De formule in kolom H lijkt moeilijker dan hij is. Ik had eerst het bestand een naam moeten geven want nu heeft hij de naan tabel3. Uiteraard kun je dit later nog herstellen.
De rest van de formules is een kwestie geef een = klik in D3 geef een * en klik in G3 en geef een enter, de formule wordt nu automatisch doorgevoerd naar het einde van je tabel in dit voorbeeld tot en met regel 8

Om de hulpmiddelen voor tabellen weer terug te krijgen selecteer je de hele tabel je krijgt dan onderstaand schermafdruk:

klik op hulpmiddelen voor tabellen en je bent weer terug.

Je kunt op de tabel aan de onderzijde steeds regels toevoegen de formules die gemaakt zijn volgens het voorbeeld in kolom H worden automatisch meegenomen in de nieuwe regels. In mijn voorbeeld moet je wel de formule bij de boekingsregels zelf naar beneden door kopiëren.

Wilt U meer weten over het maken van een tabel (database) Collega Mark Rosenkrantz van Spreadsheet Solutions heeft een perfect boek geschreven: Database management en analyse met Microsoft Excel. Een boek waarmee U kostbare tijd kunt besparen. Google eens op Mark Rosenkrantz

 Zoeken in een tabel / database

Hoe zoek je iets op in een tabel:  Selecteer de koptekst van de kolommen, Ga daarna naar het menu gegevens en klik op filter. Je krijgt nu in iedere bovenste cel een 3 hoekje te zien  als je daar op klikt kun je zoeken in iedere  kolom. In het voorbeeld zie je dat er gezocht wordt op artikel nummer. Zo zou je ook kunnen opzoeken op achternaam in een adreslijst

 

nog meer weten?

De mogelijkheden met tabellen zijn ongekend.  Als U nog met een oudere versie van Excel werkt zou je eigenlijk eens moeten overwegen om overstappen.

Onder dit hoofdstuk vindt U verschillende door mij ontwikkelde tabellen. Mijn de uitleg op deze pagina kunt U nu zelf een tabel maken.

x