keuzelijstjes in excel

keuzelijstjes in Excel.

Keuzelijstjes in  Excel automatiseer Uw  formulieren, sjablonen en templates. Een duidelijk uitleg van het gebruik van keuzelijstjes in Excel. Als voorbeeld wordt het mutatieformulier van het door ons ontwikkelde kledingkasten programma Trika ® gebruikt.

  • Keuzelijstjes vanaf dezelfde pagina via validatie.
  • Helemaal onderaan vindt U uitleg keuzelijstje maken uit ander tabblad.

Op een groot distributiecentrum waar vaste krachten en uitzendkrachten werken wordt de uitgifte van toegangsbadges en kledingkasten in een Excel database bestand bijgehouden. De mutaties ( badge verloren, badge defect, kledingkast sleutel verloren ed) worden met behulp van een mutatieformulier verwerkt.
Dit mutatie formulier is gekoppeld aan de Excel database. Op het mutatie formulier zijn een aantal invulmogelijkheden d.m.v. een keuzelijstje geautomatiseerd. Het opzetten van een database wordt elders op deze website uitgelegd.

De Excel database: In het bestand worden alle medewerkers die een toegangsbadge en een kledingkast in gebruik
hebben vermeld. Met behulp van het autofilter kan op persoon, badge nummer of uitzendbureau worden gezocht. Tevens kan met dit filter gezocht worden op lege of defecte kasten.  Omdat een nieuwe uitzendkracht een week voor aanvang dienst wordt aangemeld wordt voor deze een kast en badge voor 14 dagen gereserveerd.Om inzicht te krijgen in de reserveringen wordt een automatisch datum stempel gebruikt.
onderstaand ziet U een schermafdruk van het mutatieformulier. Door het badge nummer in te voeren worden de gegevens van de medewerker met het hoofdbestand opgehaald. Het bovenste deel van het formulier wordt niet uitgeprint.  In kolom L staan gegevens die automatisch op het formulier worden gezet zodra een keuze wordt gemaakt wat U wilt gaan doen. Dit is het eerste keuzelijstje van het formulier. De naam van de verwerker (Uw naam) is ook een keuzelijstje.  Kolom L is normaal gesproken verborgen. Onder kolom F / G ziet U staan “aanvraag nieuwe badge”. Dit vakje is een keuzelijstje. De inhoud van dit lijstje bestaat uit 2 mogelijkheden U vindt ze in cel L8 en L8. Vanaf regel 17 ziet U in kolom L nog wat mogelijkheden staan, die worden hier verder niet besproken.
Om een keuzelijstje te maken maak je eerst een lijstje in dit voorbeeld L8 en L9 : aanvraag nieuwe badge en bestellen van een kastsleutel Waarna je naar het menu data gaat en op valideren klikt. Bij de instellingen selecteer je lijst bij toestaan. Je klikt met je muis op bron en selecteer daarna de Cellen L8 en L9  nu komt er bij bron je keuze te staan en je keuze lijstje is klaar. Je kunt in het vakje bron ook een kleine teksten zetten met ; ertussen  bv IN;OUT;BESTELD
———————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Keuzelijst vanaf een ander tabblad.

Een keuzelijst maken die vanaf een andere pagina komt werkt een klein beetje anders: In een rekenmodel voorraadbeheer heb ik een apart tabblad aangemaakt waarop ik de inhoud van alle keuzelijsten plaats, dit met de mogelijkheid om wanneer nodig de lijsten te kunnen aanpassen. Om een keuzelijst met validatie uit een ander tabblad te maken. maken we gebruik van de mogelijkheid die Excel biedt om bereiken een naam te geven
tabblad: Lijstenblad.
In kolom C heb ik een lijstje staan: soort mutaties en in kolom E staat de inhoud van een lijstje genaamd reden mutatie. Deze lijstjes kun je eventueel aanpassen. Het lijstje E heeft wat lege regels en die zijn in de keuzelijst ook zichtbaar, dat heb ik expres gedaan om U uit te leggen hoe je dat kunt voorkomen.
 Als we deze gegevens willen gaan gebruiken als lijstje, gaan we die eerst een naam geven: Dit is een ander plaatje (later gemaakt) U kunt het zien aan de kolom nummers. In de top van Uw Excel programma gaat U naar het tabje Formules. U ziet dan het gedeelte Gedefinieerde namen. Selecteer eerste de gegevens die in het lijstje moeten komen. Klik op naam bepalen. U krijgt nu onderstaand scherm. Bij naam plaats U de omschrijving soort mutatie. Onderaan ziet U verwijst naar $F$$:$F$6. Zie in de kantlijn.
Nu willen we de keuzelijstjes achteraf of tijdens het gebruik van het rekenmodel toch nog aanpassen. Ga naar Formules en klik op het icoon namen beheren.
Uw krijgt nu een scherm te zien waar alle aangemaakte namen in staan
Ik heb op de naam reden mutatie geklikt, omdat we daar nog wat lege regels in het lijstje hadden staan. (redenmutatie is aan elkaar geschreven in de namenlijst wil Excel geen spaties. is dat noodzakelijk los het dan op met reden_mutatie)klik op de afbeelding voor een vergrote weergave
klik op de afbeelding voor een vergrote weergave
Op het linker plaatje zie je het lijstje zich bevind in kolom E cellen nummer 2 t/m 12. Verander de 12 eens in 6, dan heb je een keuzelijstje dat bestaat uit cel : doorlevering t/m zie logboek
Nog een tip: In het zelfde bestand zit ook een objecten(klanten)lijst. Deze lijst wordt per jaar bijgewerkt. Alle lopende objecten die veel in gebruik zijn staan bovenaan en daaronder komende  alle andere klanten (objecten) in alfabetische volgorde. Jaarlijks vallen er klanten af en komen er klanten bij en houdt bv de grote hoeveelheid vertrekkingen aan een object op. Deze wordt dan verplaatst naar het reguliere dee.
  • Deze vond ik nog op internet : 1 keuzelijstje  Meisje of jongen. 1 lijstje met meisjes namen en een lijstje met jongens namen. Afhankelijk of er in het eerste lijstje een jongen of een meisje is gekozen krijg je een keuzelijst met jongens of meisjes namen. Echt de moeite waar om deze pagina even te bezoeken: keuzelijstje meisje of jongen geeft meisjes of jongens namen
.