Organisatieschema / organigram

 

Organisatieschema /Organigram maken met Excel

 

Deze pagina is in voorbereiding

Heeft U de grafische mogelijkheden van Ms Excel al eens onderzocht. Op deze pagina probeer ik U met plaatjes weg wijs te maken met het onderdeel SmartArt waarmee je een prachtig organisatieschema kunt maken.

Ga in Ms Excel naar het menu invoegen en ga met de muis eens boven het icoon SmartArt staan, dan krijg je onderstaande afbeelding te zien. Als U er op klikt ziet U het 2e plaatje

organigrammaken1

Klik op Hiërarchie in het keuzeschermpje heb ik gekozen voor het 2e plaatje links bovenin.

organigrammaken2

 

U krijgt nu het volgende plaatje op Uw Excel pagina.  Het scherm wat U aan de rechterzijde aanklikt kunt U links van tekst voorzien

organigrammaken3

Als het schema is aangeklikt kunt U bovenin de Excel balk de hulpmiddelen van SmartArt aanklikken. In mijn voorbeeld heb ik er 2 plaatjes van gemaakt

plaatje 1

organigrammaken4aplaatje 2

organigrammaken4b

 De belangrijkste mogelijkheden van de hulpmiddelen zullen we hieronder bespreken

 

 Onderdeel Afbeelding maken (plaatje 1 vorm toevoegen)

org toevoegen

  • Vorm erna invoegen: als u een vorm wilt invoegen op hetzelfde niveau als de geselecteerde vorm, maar achter deze vorm.

org erna

  • vorm ervoor invoegen:als u een vorm wilt invoegen op hetzelfde niveau als de geselecteerde vorm, maar vóór deze vorm.

org ervoor

  • vorm erboven invoegen: als u een vorm wilt invoegen op een niveau boven de geselecteerde vorm.De nieuwe vorm wordt op de positie van de geselecteerde vorm ingevoegd en de geselecteerde vorm en alle vormen direct daaronder komen een niveau lager te staan.

org erboven

  • vorm eronder invoegen: als u een vorm wilt invoegen op een niveau onder de geselecteerde vorm.De nieuwe vorm wordt na de andere vormen op hetzelfde niveau toegevoegd.

org eronder

 Klik bij hulpmiddelen voor SmartArt op Ontwerpen en daarna op kleur wijzigen, hiermee kun je de kleuropmaak veranderen en probeer aan de rechterzijde de diversen opmaak modellen eens uit.

org kleuraccenten

Klik nu eens bij hulpmiddelen voor SmartArt eens op opmaak dan zie je ongekende mogelijkheden om te tekst op te maken: In onderstaand voorbeeld heb ik op de grote A in het middel geklikt. links van de 3 AAA’s zit een pijltjes toets voor andere kleuren. Wil je geen open letters klik dan op Tekst opvulling wil je een rood kader klik dan op Tekst kader.

org opmaak

 

x