Obesitas: overgewicht Vetzucht hond en kat

Obesitas: overgewicht vetzucht hond en kat.

Overgewicht vetzucht hond en kat, Obesitas management dieet voor hond en kat van Royal-Canin heeft bij onze Labrador wonderen verricht. In aanschaf wat duurder maar in gebruik zijn de meerkosten ten opzicht van ander voer te verwaarlozen.

Ik heb een Excel rekenmodel voor de hond en de kat gemaakt U kunt het op deze pagina gratis downloaden Niet omdat ik reclame wil maken voor Royal-Canin, maar uitsluitend omdat ik er goede ervaring mee heb.

ALS U te veel eet en te weinig beweegt neemt U veel energie op terwijl U er weinig van verbruikt en de overtollige energie wordt in Uw lichaam opgeslagen, doet U dat langdurig dan wordt U te dik. Ook bij dieren die teveel eten en te weinig bewegen bestaat de kans op overgewicht (vetzucht) men noemt dat ook wel Obesitas.     

De verhoudingen tussen eten en bewegen kan bij uw dier op verschillende manieren verstoord worden:

 • U geeft U hond te veel voer, misschien denk U wel dat hij anders honger heeft en U gaat regelmatig door de knieën omdat hij zo zielig kan kijken.
 •  Al die tussendoortjes waar vaak veel energie in zit, daar kan hij goed dik van worden.
 • Is uw dier gesteriliseerd of gecastreerd?  Als U kwaliteitsvoeder verstrekt kunt U wel tot 30% minder geven omdat hij veel minder energie gebruikt. Stuur eens een mailtje voor advies naar de fabrikant of overleg met Uw dierenarts.
 • Een ouder dier verbruikt veel minder energie en heeft dus minder voer nodig. Overleg eens met Uw dierenarts of neem een senioren voer waar minder energie in zit.
 • Die wandelingetjes om het huis kosten Uw hond weinig energie en overtollige energie wordt opgeslagen in zijn  lichaam. Kwaliteitsvoer heeft meestal voederadvies op de zal staan, voor de actieve en de minder actieve hond. U overvoert Uw huisdier zonder dat U er erg in hebt.
 • Een jaarlijkse check-up bij de dierenarts kan gezondheidsproblemen aan het licht brengen zoals een te traag werkende schildklier, of door aandoeningen waardoor hij minder kan bewegen en daardoor voer nodig heeft waar minder energie in zit.

De gevolgen als U er niets aan doet 

Net als bij mensen die te zwaar zijn, neemt de kans op gezondheidsproblemen toe bij te dikke honden en katten. Enkele voorbeelden zijn: suikerziekte, hart- en vaatproblemen, problemen van het skelet en bewegingsapparaat, huidproblemen en maag- en darmproblemen. Ook een verminderde afweer bij infecties kan veroorzaakt worden door overgewicht. Daarnaast zijn deze honden tijdens het lopen of spelen snel uitgeput en/of raken kortademig.

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat uw hond of kat te dik is:

 • U kunt de ribben niet voelen.
 • Er is geen taille meer te zien.
 • Uw hond of kat heeft moeite met lopen.
 • Uw hond of kat is lui.
 • Uw hond of kat is kortademig.
 • Uw hond of kat heeft een slecht humeur.
 • Uw hond of kat slaapt veel.

In onderstaand schema zoekt U het streef gewicht op en vult U het werkelijke gewicht in Het rekenmodel geeft nu het percentage overgewicht. De folder van Royal-Canin geeft tot 20 kg streefgewicht steeds de even kilo’s na 20 kg geeft de folder het advies om de 5 kg. In onderstaand rekenmodel kunt U het advies per KG aflezen. Bij overgewicht groter dan 30% gebruikt U de eerste kolom 37 gram  (meer grammen) bij overgewicht lager dan 30% gebruikt U de 2e kolom beginnende bij 30 gram. Dit zijn volgens de folder richtlijnen U dient U dierenarts te raadplegen.

Het onderste schema zoekt ook de juiste kolom op

 In het onderste schema vult U het streef gewicht en het werkelijke gewicht in, waarna het percentage en het voedingsadvies wordt berekend.

KAT

In het onderste schema vult U alleen de licht gekleurde kolom in vervolgens kunt U het percentage overgewicht aflezen. Boven 30% gebruikt U de eerste kolom onder de 30% gebruikt U de 2e kolom. Na het behalen van het streef gewicht kunt U de laatste kolom gebruiken. In het onderste schema vult U alleen de eerste 2 cellen in.

U kunt het RCovergewicht hier downloaden. In een later stadium zal ik dit rekenmodel nog uitbreiden met een kosten berekening honden- en kattenvoer. kwaliteitsvoer en voer uit de supermarkt. 

En flink bewegen is natuurlijk ook erg goed voor Uw hond kijk maar eens hier:

Zwemvijver het Poeleke Oeffelt

 

 

op 31-10-2017 hebben we i.v.m. een ernstige ziekte afscheid van dit meisje moeten nemen ze was 11 jaar en 4 maanden

x