productie visvoeder boilies

 

productie visvoer boeilies.

Dit rekenmodel is in samenwerking met de gebruiker door mij ontwikkeld.

Ik ontving onderstaande mail:

Hallo,

Vol belangstelling lees ik uw site over  inkoop verkoop en voorraad administratie in Exel. Ik moet zeggen dat het een compleet pakket voor weinig is.  Een groot deel van uw programma zou ik zo kunnen gebruiken. Ik vroeg mij af of maatwerk ook mogelijk is. Ik heb nl de volgende uitdaging:

Ik heb een bedrijfje welke visvoer produceert. Ik heb zon 50 verschillende soorten ingrediënten waarvan ik uiteindelijk 4 types visvoer maak (boilies). Een boilie bestaat bijvoorbeeld uit 8 verschillende soorten ingrediënten. Hiervan heb ik dus vier verschillende soorten. Ik mix de droge ingrediënten door elkaar, voeg water toe, maak er machinaal balletjes van, stoom deze, ik verpak ze en verkoop ze..

Nadat ik dus een ochtend 10 kilo droge ingrediënten heb verwerkt tot 13 kilo (wordt zwaarder door toevoegen vocht) boilies wil ik graag in Excel verwerken dat ik 13 kilo boeilies op voorraad heb en dat automatisch de gebruikte ingrediënten van de voorraadlijst afgaan. Het recept bestaat uit percentages. Zie bijlage voor voorbeeld.

Kunt u mijn vraag integreren in uw programma? Met mooiste zou zijn dat ik zelf de recepten aan uw sjabloon zou kunnen toevoegen.

Graag hoor ik van u, Groet. Xxxx Xxxx

Hierop ben ik begonnen om een en ander uit te werken en over en weer werden 57 mailtjes verzonden. De gebruiker zelf had gelukkig ook de nodige kennis van Excel en daardoor kon een geheel op maat gesneden en goed werkbaar rekenmodel worden ontwikkeld.

Het rekenmodel bestaat uit een aantal tabbladen waarmee je de voorraad ingrediënten kunt beheren hieraan gekoppeld zit het tabblad receptuur. Dan zijn er een aantal tabbladen waarmee je de voorraad eindproduct kunt beheren daaraan zit gekoppeld de factuur (de factuur wordt als sjabloon weggeschreven)

Hieronder vindt U de verschillende schermafdrukken van het rekenmodel

Op de lijst ingrediënten worden alle grondstoffen geplaatst die nodig zijn in het eindproduct.

 

Hieronder vindt U de voorraadlijst van alle ingrediënten, gebruiker wordt door de rode kleur geattendeerd als een grondstof onder de uiterste minimum voorraad komt.

Hieronder vindt U de lijst aanvullingen ingrediënten. Alles wat op deze lijst wordt geplaatst vindt U direct terug op de voorraadlijst

hieronder vindt U het tabblad MIX, Op het tabblad MIX staan alle recepten. Op onderstaand voorbeeld zijn de percentages en het aantal grammen onleesbaar weergegeven. De kolommen staan in dezelfde volgorde als op het tabblad verwerking ingrediënten. Bij het aanmaken van een eindproduct worden de kolommen  te maken grammen, percentage en id nummer grondstof gekopieerd op het tabblad verwerking.

Op het tabblad verwerking krijgt iedere regel behorende bij het zelfde recept  het zelfde volgnummer. Nadat Kg niet gereed, percentage en grondstof id zijn gekopieerd worden het aantal grammen  automatisch uitgerekend en doordat dit tabblad is gekoppeld aan de voorraadlijst ingrediënten direct van de voorraad afgeschreven. Ieder serie van  dezelfde volgnummers is een eindproduct, dit wordt handmatig  op de voorraadlijst eind producten geplaatst.

Ieder recept heft zijn eigen uniek ID nummer, hieronder vindt U het tabblad eindproducten.

Op de voorraadlijst eindproducten worden alle eindproducten handmatig vermeld. Op deze lijst vindt U ook weer een kolom uiterste minimum voorraad

 

Alle verkopen worden vermeld op onderstaande voorraadlijst. Omdat deze lijst is gekoppeld aan de voorraadlijst eindproduct worden alle verkopen direct van de voorraadlijst afgeschreven.

 

De gekoppelde factuur wordt hier verder niet besproken.

x