Sjabloon, template maken

Sjabloon, template maken.

Deze pagina is in voorbereiding.

 

Als voorbeeld voor deze workshop heb ik het rekenmodel calculatie met wekelijkse prijslijst gebruikt. Wellicht wordt het U wat duidelijker als U daar even naar kijkt. De pagina vindt U hier. Aan het rekenmodel zit een prijslijst vast, waarvan er wekelijks 1 moet worden gemaakt in verschillende talen. Iedere week de oude prijslijst leeghalen en voorzien van de laatste gegevens willen we niet. Het makkelijkste is steeds een lege prijslijst kunnen aanmaken en die voorzien van de laatste aanbiedingen en prijzen.  Het eerste wat je moet doen is de gehele opmaak van de prijslijst in orde maken. Logo en bedrijfsgegevens zijn vaste gegevens die moet je er al in hebben. Als de prijslijst geheel klaar is en alle regels zijn leeg. Moet er nog 1 ding gebeuren. Het rekenmodel zelf moet een vaste plek op Uw computer krijgen, de prijslijst moet immers zijn gegevens weg kunnen halen uit het rekenmodel. Op het moment dat het sjabloon gemaakt wordt weet Excel waar de koppelingen naar toe moeten. Geeft U later het rekenmodel een andere plaats dan heeft U een probleem. Dan kunnen we nu aan de slag

 

Rechtsklik met de muis onderaan op het tab PRIJSLIJST, dan krijgt U onderstaand keuzescherm, kies voor Blad verplaatsen of kopiëren en klik op Oké.

sjabloon1Dan ziet U nu onderstaand keuzescherm. Vink aan Kopie maken (niet vergeten anders wordt het een verplaatsing) Klik boven in het afrol menu op nieuwe map. Klik op Oké.

sjabloon2Hieronder ziet U de prijslijst in een nieuwe Excel map.

sjabloon3U dient nu de prijslijst op te slaan als sjabloon. In dit voorbeeld zitten geen macro’s, als U zelf macro’s gebruikt moet  de 2e optie nemen. (op het plaatje heb ik Webpagina gekozen, dat moet natuurlijk de regel eronder zin) In het voorbeeld wordt het bestand dus opgeslagen onder de naam Prijslijst als Excel sjabloon

sjabloon4Als U nu een nieuwe lege Excel pagina opent en U klikt op nieuw (plaatje 1) krijgt U keuze scherm 2, klik in het voorbeeld (2) op Mijn sjablonen en U het nieuwe sjabloon openen.

sjabloon5Als U de volgende keer weer opnieuw klikt kunt U kiezen uit de laatste door U gebruikte sjablonen. Zie het plaatje hieronder.

sjabloon6Zodra U het sjabloon heeft geopend ziet U bovenin een beveiligingswaarschuwing met de vraag om de koppelingen bij te werken. In Uw calculatieprogramma kunnen prijzen zijn aangepast. klik op opties.

sjabloon7Als U op opties heeft geklikt dient U Deze inhoud inschakelen aan te vinken.  U kunt dit in het vertrouwenscentrum van Excel bij de opties ook standaard laten instellen. Ik zelf kies hier nooit voor want mocht er ooit een besmet Excel bestand op Uw computer terecht komen dan heeft U een veiligheidsprobleem. Ik zou altijd kiezen om handmatig de koppelingen bij te werken.

sjabloon8De werking en omschrijving van de prijslijst wordt hier verder niet uitgelegd, hieronder ziet U een voorbeeld.

sjabloon9

Als U de prijslijst heeft opgeslagen in het Nederlands, maakt U vervolgens de prijslijsten aan in de gewenste andere talen door in D1 de taalcode te plaatsten (2 t/m 8)  waarna U ze opslaat als PDF bestand. Een voorbeeld van een PDF bestand ziet U hieronder

prijslijstpdf

 

 

x