voorwaardelijke opmaak

 

Excel voorwaardelijke opmaak.

Met voorwaardelijke opmaak Excel heeft U een zeer krachtig instrument in handen waarmee U Excel werkbladen kunt opmaken als ze aan speciale voorwaarden voldoen

Op deze webpagina krijgt U de nodige uitleg met voorbeelden.

Onder het start menu geheel links vindt U het menu voorwaardelijke opmaak.

Klik op voorwaardelijke opmaak, je krijgt nu het 1e scherm links te zien. Je selecteert onderaan in het keuze menu: nieuwe regel. In het 2e scherm krijg je een keuze menu waar je uit 6 verschillende mogelijkheden kun kiezen. Je kiest voor de onderste regel: Een formule gebruiken om te bepalen welke cellen moeten worden opgemaakt.

Deze keuze wordt door mij op deze pagina gebruikt.

Door het opgeven van een formule kunt niet alleen de bedoelde cellen opmaken maar ook het lettertype. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.

Een voorbeeld:

In onderstaand rekenmodel zie je dat de oneven maanden een donkergroen kleuraccent hebben. Hiervoor gebruiken we kolom E waar je de maandnummers ziet staan. In dit rekenmodel hebben we het maandnummer ook nog voor een andere berekening nodig, deze kolom wordt later dichtgevouwen.

onderstaand zie je de formules die zijn opgegeven.

——————————————————————————————–

Nog een voorbeeld:
Een sjabloon van een factuur moet gebruikt worden als factuur alleen voor de levering van goederen. Dezelfde factuur kan ook gebruikt worden bij levering van goederen, diensten en uren. Dit is een factuur waarbij de goederen, diensten en uren ex btw worden gefactureerd. De btw wordt later bijgeteld.

 

Bij de formule heb ik bij de opmaak aangegeven geen enkele opmaak te willen hebben en het lettertype dezelfde kleur als de achtergrond in dit geval wit te willen hebben. In feite staat alles er wel alleen je kunt het niet zien.

Het sjabloon van bovenstaande rekening vindt U elders op deze website.

———————————————————————————–

Rijen om en om arceren

Bij wat grotere tabellen met veel cijfers is het voor de leesbaarheid beter om de rijen om en om een andere achtergrondkleur te geven. U kunt dat handmatig doen; maar wanneer u later een rij tussenvoegt, kunt u overnieuw beginnen. Handiger is het om de arcering in te stellen met een Voorwaardelijke opmaak  U geeft de even regels bv een andere kleur  Op deze manier hoeft U niet steeds lijntjes te gaan zetten. Deze kunt U trouwens bij de opmaak ook nog automatiseren, door bij opmaak een lijntje te kiezen eventueel zelfs nog in kleur.

Voorwaardelijke opmaak die geldt voor alle even regels:  =REST(RIJ();2)=1.

——————————————————————————-